2011. szeptember 15., csütörtök

Új könyvek a könyvtárban

McMillan, Becerly: Az emberi test atlasza

Az emberi test felépítését és működését egyaránt lenyűgöző részletességgel mutatja be. A testtérképekben, pazar fényképekben, információs diagramokban és naprakész anatómiai tényekben bővelkedő könyv az emberi test átfogó atlasza. Mindegyik alfejezet külön bemutatja, hogy mi történik, amikor a szervezetet támadás éri, vagy működésében zavar támad, megismertet a természetes védekezési módokkal, a legújabb diagnosztikai módszerekkel és tudományos innovációkkal.



Calvino, Italo: Ha egy téli éjszakán egy utazó

Nyájas Olvasó! Ha egy téli éjszakán egy utazó című regényének első mondatával így szólít meg téged a szerző, Italo Calvino: „Italo Calvino új regényét, a Ha egy téli éjszakán egy utazó-t kezded éppen olvasni...” Kényelmesen elhelyezkedsz tehát, és olvasnád… De jaj, a mese megszakad: s aztán valami baj az újabb kötettel is van, amit hibás példányod helyett a könyvesboltban kapsz. Nyomozásba fogsz hát, nyájas Olvasó. Kíváncsi vagy a mesére. Amikor azonban a mese fordulóponthoz ér, valami mindig történik. A könyv elvész, ellopják, elkobozzák, műanyagba öntik, gépbe táplálják, szavakra bontják, betiltják, megsemmisítik, bezúzzák… Még szerencse, hogy nyomozásod roppant regényesnek bizonyul. Egyre újabb és újabb kalandokba botlasz: beleszeretsz az Olvasónőbe, együtt nyomoztok, el-elváltok, majd ismét találkoznak az útjaitok… Tíz regény végül is megmarad izgalmas torzónak. A tizenegyediket – a sajátodat – fejezd be te, nyájas Olvasó.
Italo Calvino (1923–1985) a 20. századi olasz irodalom egyik legnagyobb, iskolát teremtő és nemzetközileg is páratlan népszerűségű alkotója volt. Emlékezetes művét az életműsorozat második köteteként jelentetjük meg most új kiadásban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése