2011. október 26., szerda

Nyolc fővárosi könyvtár katalóguscédulája lett kereshető a neten

Mintegy 173 ezer digitalizált katalógustételből álló adatbázist tett elérhetővé közös internetes portálon nyolc fővárosi múzeumi könyvtár. A projekt 72 millió forint uniós támogatással valósult meg.


73 ezer katalóguscédulát digitalizált és tett elérhetővé nyolc fővárosi múzeumi könyvtár azért, hogy az eddig csak főként a kutatók számára ismert múzeumi könyvtárak anyaga interneten kereshetővé váljon - áll a Petőfi Irodalmi Múzeum közleményében, melyből nem derült ki, mi a weboldal címe. Közösen pályázott a fejlesztésre a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti, a Néprajzi, a Természettudományi, a Mezőgazdasági, a Hadtörténeti, a Ludwig és a Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Múzeum.
A pályázattal az egyes múzeumok könyvtárainak papíron, azaz katalóguscédulákon található könyvészeti adatai digitalizálása és elektronikus szolgáltatása valósult meg. Az összefogással olyan közös portált, internetes felületet hoztak létre a múzeumok, amelyen mind a nyolc könyvtár digitalizált katalógusát bárki keresni tudja 24 órában, ingyen.
A fejlesztés az új tanulási formák népszerűsítését szolgálja. A szoftverfejlesztéssel összehangolttá vált a könyvtárak szolgáltatásai és adatbázisai, dokumentum- és információ-szolgáltatási nemzetközi szabványos megoldásokon alapuló rendszere. Az új bibliográfiai adatok alkalmasak az egységes országos lelőhely-nyilvántartáshoz (ODR, MOKKA) és névtérhez (NDA) történő kapcsolódásra.

A projekt 72 millió forint uniós támogatással valósult meg. A nyolc könyvtár a projekttel növelni kivánja a távhasználók számát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése