2013. április 22., hétfő

Új könyv: A Szent Johanna Gimi



Szent Johanna gimi Leiner Laura nyolcrészes kitalált története, amelyről méltán lehet állítani, hogy a közelmúlt legnagyobb olvasottsággal és rajongótáborral rendelkező magyar ifjúsági sorozata.
Egy budai francia tagozatos magángimnázium 9-12. b. osztályának miden napjaiba tekinthet be az olvasó az iskolakezdés kisebb nagyobb zökkenőitől a középiskola mindennapi eseményein át a továbbtanulás és elválás sokszor embert próbáló nehézségeit is bemutatva.
A történet főszereplője Rentai Renáta /Reni, Ren/ az általános iskola befejezése után felvételt nyert a Szent Johanna francia tagozatos alapítványi gimnázium 9. b. osztályába. Bízik abban, hogy az általános iskolában magányosan töltött évek után, itt majd lesznek barátai. Reni jól tanul, ideje nagy részét olvasással tölti, az iskolában a közösségi munkából is kiveszi a részét, szülei - meteorológus édesanyja és irodában dolgozó édesapja - állítása szerint mintakamasz. A történet közepére Cortez szerelme.
Osztálytársai:

Antai-Kelemen Ádám (Cortez), az Amerikában élő gazdag diplomata szülők jóképű gyermeke, aki a nagyszüleinél él, ő az iskola legnépszerűbb sráca, a történet közepére Reni szerelme.
Bencze Virág (Virág, Emo) Reni legjobb barátnője, a történet közepére Ricsi szerelme, elvált szülők gyermeke, aki a történet elején emo-s korszakát éli, nagyon kedves, ugyanakkor nem túl okos lány, de mindenki szereti.
Bernáth András (Andris) Robi legjobb barátja, rocker.
Jacques Chatelin (Zsák) Gábor barátja, a francia konyhaművészet szerelmese, 11.-től iskolarádiós.
Haraszti Róbert (Robi) Andris legjobb barátja, rocker.
Nagy Zsolt (Zsolti) a történet elején még túlsúlyos gyerek, rövid időn belül kigyúrt, menő pasi lesz, akiknek a garázsában szokott összegyűlni péntek esténként a baráti társaság.
Felmayer Dávid (Dave) Zsolti legjobb barátja, a kütyük szerelmese, a történet végére Kinga szerelme.
Neményi Arnold (Neményi) Reni barátja, a 11.-től ösztöndíjjal Párizsban tanul tovább. Cortez „nagy” vetélytársa.
Matsuda Okitsugu (Macu) 11.-ben csatlakozik az osztályhoz, ő is a kütyük szerelmese.
Pósa Richárd (Ricsi) Cortez legjobb barátja, a történet közepére Virág szerelme, az iskola második legmenőbb sráca, akiről a történet végére kiderül, hogy az iskola igazgatójának unokaöccse.
Szatmáry Kinga (Kinga) Reni barátnője, maximalista, mindig a legjobban akar teljesíteni az élet minden területén, a történet végére Dave barátnője.
Zsidák Gábor (Gábor) a láthatatlan, az osztály harmadik jó tanulója, 11.-től iskolarádiós.

Reni a jótanuló, könyvmoly 9.-esként szeptember 8-án meglátja az osztály és egyben az iskola legmenőbb srácát, Cortezt és beleszeret, ám úgy gondolja, hogy sosem tudná felkelteni érdekelődését maga iránt. Aztán a cselekmények előrehaladtával kiderül, hogy a Cortez életéről festett álomkép, amit mindenki irigyelt, nem is annyira felhőtlen, mint azt sokan gondolják. A történet előrehaladtával kiderül, hogy Cortez és Reni között hogyan alakul a kapcsolat; milyen lesz az osztályközösség; Virág hogyan fogja kezelni Doriánnal, az új emós fiúval való kapcsolatát; milyen lesz a 12. a. osztállyal a viszonyuk; Virág és Ricsi milyen módon kerülnek közel egymáshoz; Kinga és Reni barátsága miként alakul ki; a 12/b hogyan fogja kezelni a végzős élettel járó dolgokat, és legfőbbként azt, hogy el kell egymástól válniuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése